Cap Tancament de línies públiques. Reducció de ràtios. Desmassificació de la secundària. Construcció d'instituts.

02 de febrer 2016

Famílies i professorat s'organitzen contra la nova tanda de tancaments de classes de P3

Maria Jesús Ibáñez al Periódico. Les dades demogràfiques (perquè de problema demogràfic en parla sempre l'Administració) són rotundes. El 2013 van néixer a Catalunya gairebé 6.000 nens menys que l'any anterior, la caiguda de natalitat més acusada registrada des que va començar el segle. Això, tot i que encara no hi ha dades oficials, tindrà molt aviat la seva primera conseqüència: el tancament de desenes de classes de P3 a les escoles que la Conselleria d'Ensenyament calculi que el març que ve, quan s'obri la preinscripció escolar, no arribaran a un mínim d'alumnes. Serà el cinquè curs consecutiu de descens d'estudiants d'educació infantil. I si abans no s'hi posa remei, aquesta pèrdua comportarà, a ningú se li escapa, una disminució de plantilla als col·legis.




Les circumstàncies han volgut que el descens en el nombre de menors que compleixen tres anys durant aquest 2016 coincideixi amb un augment més que significatiu dels alumnes que al setembre ingressaran per primera vegada en l'ESO (els nascuts, en aquest cas, el 2004), que són uns 3.700 més que en la promoció anterior. La cosa no passaria d'aquí si no fos perquè en algunes localitats hi ha escassetat de places als instituts públics, tot i que ja fa uns anys que les famílies vénen alertant d'això. “És una mena de xarampió, amb brots que estan començant a cobrar força, sobretot a Barcelona i la seva àrea metropolitana”, adverteix Marc Sangüesa, assessor de CCOO en matèria educativa.




Per això, perquè ja són nombroses escoles catalanes que han rebut l'anunci encara no formal que perdran grups de P3, perquè hi ha instituts que van justos d'espai i no saben on podran instal·lar els nous alumnes i perquè a aquestes altures no se sap ni tan sols la data prevista per la Conselleria d’Ensenyament per a la preinscripció (l'any passat va ser entre el 10 i el 17 de març), famílies, professors i altres agents de la comunitat educativa han començat a organitzar plataformes exigint solucions.

LES MOBILITZACIONS 
CONTRA LA SEGREGACIÓ Barcelona està buscant fórmules perquè la caiguda de la població infantil no afecti només la pública. En la carta que rebran les famílies informant-los sobre l'oferta educativa més pròxima a casa seva, “no es diferenciarà entre públiques i concertades”, assenyala el comissionat d'Educació, Miquel Essomba. 
SUPORT DE L'AJUNTAMENT Al Baix Llobregat, on inicialment es va témer que el tancament de grups de P3 arribés a afectar una trentena de col·legis, “cinc consistoris han ratificat mocions en les quals, en primer lloc, rebutgen els tancaments de grups i, en segon lloc i com a alternativa, es proposa a la Generalitat que rebaixi les ràtios».. 
NO PRESSUPOSAR TANCAMENTS A Badalona, on els indicis apunten al fet que es podrien tancar entre set o vuit línies de P3, l'ajuntament de la ciutat va acordar, en el ple del passat desembre, demanar a la Generalitat “que no pressuposi tancaments de línies abans d'hora”, indica Laia Sabater, regidora d'Educació badaloní. 
REDUCCIÓ DE RÀTIO A P3 La plataforma en defensa de l'educació de Mataró ha iniciat aquesta setmana una recollida de firmes entre les ampes de la ciutat i famílies d'alumnes de cinquè i sisè de primària per reclamar la desmassificació de l'ESO i la reducció del nombre d'estudiants per aula a P3. 


Al Baix Llobregat, al Maresme, al Barcelonès, al Vallès Occidental… En les últimes dues setmanes han proliferat les assemblees i els cartells de protesta i diverses d'aquestes iniciatives ja compten amb el suport dels seus respectius ajuntaments, que, en alguns casos, han votat en ple mocions en aquest sentit.


La Conselleria d’Ensenyament, per la seva part, recorda que el procés no està en absolut completat, que les informacions de què disposen les plataformes són de moment no oficials i que, en tot cas, qualsevol decisió de tancament que finalment s'adopti comptarà sempre amb el vistiplau de l'ajuntament afectat.

PREINSCRIPCIÓ MÉS IMPARCIAL


La publicació a EL PERIÓDICO de diferents casos d'irregularitats comeses per escoles concertades a Badalona encara ha encès més els ànims. "És greu que tot això passi, a sobre, en una ciutat en la qual es tancaran classes d'infantil a la pública", lamenta David Guerrero, president de lafederació d'associacions de pares d'alumnes (Fampas).


"El més trist és que aquestes pràctiques fraudulentes són més freqüents del que sembla", afegeix Àlex Castillo, president de la federació d'ampes de Catalunya (Fapac). "Falta un mecanisme que garanteixi la neutralitat del procés de preinscripció: mentre els formularis segueixin entregant-se a les mateixes escoles, que en són part interessada, seguirem exposats que alguns, no tots, facin trampes", clama Castillo.