Cap Tancament de línies públiques. Reducció de ràtios. Desmassificació de la secundària. Construcció d'instituts.

05 de febrer 2016

Les famílies es mobilitzen contra una previsible onada de tancaments de línies de P-3

Pau Rodríguez a El Diari de l'Eduació. S’acosta el mes de les preinscripcions i, com cada any des que cau la natalitat, molts centres educatius d’arreu de Catalunya reben la notícia de que al setembre obriran amb una línia menys deP-3. És el cas de l’escola Miquel Martí i Pol de Sant Feliu de Llobregat, a la qual s’ha comunicat que de cara al curs 2016-2017 haurà de tancar una de les seves línies de P-3. La decisió ha sublevat les AMPA de la localitat, que s’han mobilitzat fins al punt d’aglutinar les protestes de moltes famílies de tot el Baix Llobregat, que veuen com els seus centres van rebent la mateixa notícia.

“Som conscients de la caiguda de la natalitat”, exposa Susanna Canet, vocal de la FaPac en aquesta comarca, “però creiem que Ensenyament hauria d’aprofitar la situació per reduir les ràtios“. Aquesta és una demanda de bona part de la comunitat educativa des que es van executar les primeres reduccions de línies de P-3 per qüestions demogràfiques el curs 2013-2014.

Com l’escola Miquel Martí i Pol, les AMPA del Baix Llobregat calculen que unes 20 línies de P-3 podrien acabar tancant a tota la comarca, unes xifres que han anat recollint a partir de les queixes sorgides dels centres en les darreres setmanes. Fonts d’Ensenyament, tanmateix, exposen que cap dada està a aquestes altures tancada, i que estan treballant en les preinscripcions “de la mà dels ajuntaments”. “No prenem cap decisió unilateralment”, insisteixen.

La principal justificació de la Generalitat a l’hora d’eliminar línies de P-3 –i en alguns casos, fins i tot, tancar centres sencers– és una caiguda de la demografia inqüestionable. En el cas de Sant Feliu, al setembre entraran a P-3 uns 406 infants, quasi 50 menys que el curs passat (en total, al Baix Llobregat, serien uns 800 alumnes de P-3 menys). I és que són pocs municipis que s’han salvat de la davallada en picat de la natalitat des de l’inici de la crisi. Els 71.591 nens i nenes nascuts a Catalunya l’any 2013 queden lluny dels 89.024 que van néixer en el pic de natalitat del 2008.

El problema que viu el Baix Llobregat el pateixen molts centres educatius de totes les comarques. Un dels municipis on també s’han mobilitzat és a Berga, segons recull El Periódico de Catalunya, on està previst el tancament d’una línia en algun dels seus tres centres.

Reclamen el mateix tracte per l’escola concertada

La reacció als tancaments de les línies de P-3 és molt variada, segons el territori. En alguns casos les comunitats educatives locals es mobilitzen més que en d’altres. Hi ha municipis que sovint accepten que la reducció de grups de P-3 és inevitable, com inevitable és la caiguda d’alumnes. Però la consigna d’entitats com la FaPaC o els principals sindicats és reclamar que s’aprofiti la davallada de la demografia per reduir el nombre d’alumnes per aula a l’etapa d’Infantil, que en alguns casos arriba als 25.

Un dels Ajuntaments que ha plantat cara contra aquestes reduccions és presicament el de Sant Feliu, a instàncies de la plataforma Sant Feliu es Mou, que aglutina la comunitat educativa. El 28 de gener passat tots els 8 grups municipals del consistori van votar en contra del tancament de la línia de P-3 del Miquel Martí i Pol. I aquest dijous, a més, el municipi acull la protesta de totes les AMPA del Baix Llobregat contra la reducció de línies. Es preveu que desene de persones es concentrin a les portes dels Serveis Territorials de la comarca per dir ‘no’ als tancaments.

A més de les ràtios, també lamenten que quan Ensenyament decideix tancar les línies de centres públics abans que s’hagin fet les preinscripcions –és a dir, abans que els centres sàpiguen si tindran el P-3 ple o no– s’està afavorint els centres concertats. En el seu cas, els tancaments de P-3 es donen a finals de curs. “Demanem a Ensenyament que s’esperi a la finalització del procés de matriculació per prendre la decisió final”, reclamaven des de Sant Feliu es Mou en el ple del 28 de gener. Només així, expressaven, es tractaria de manera igualitària les escoles públiques i les concertades.

El seu cas és clar. Sant Feliu té 7 escoles públiques i 4 concertades. En total, fa tres anys, sumaven 20 línies escolars, 12 de públiques i 8 de concertades. Doncs bé, a partir del curs que ve els grups de P-3 de la pública seran només 9, mentre que fins ara els de la concertada no s’han tocat.